Faceți căutări pe acest blog

28 dec. 2011

Background Check/ Screening sau - pe romaneste - Investigarea trecutului persoanelor

Background Check - suna bine, pare important. Un alt exemplu de limbaj corporatist, si-ar zice lingvistii. Cum noi nu suntem lingvisti, ce-ar fi sa-l cautam chiar pe pagina de internet a companiei noastre, Transylvania Investigations Service, unde il regasim ca Background Screening, cu traducerea in limba romana - Investigarea trecutului persoanelor - atat fizice, cat si juridice.
Acest serviciu, importat in spatiul romanesc fie ca Background Check sau Background Screening, pe care noi il propunem neaos - Investigarea trecutului persoanelor – se refera la cautarea si integrarea informatiilor referitoare la istoricul comercial, financiar si juridic / legal, la care adaugam, iata, de ceva timp si ideea de (e-)reputatie vazuta tot dintr-o perspectiva istorico-cronologica.

Pe sleau, Investigarea trecutului persoanelor presupune:
•  Investigarea trecutului fiscal
•  Investigarea trecutului judiciar
•  Verificarea datelor din CV-ul angajaţilor sau viitorilor angajaţi
•  Investigarea competenţelor profesionale
•  Investigarea istoricului reputatiei.

Intr-un articol despre acest tip de serviciu specific firmelor de investigatii private (detectivi particulari), aparut relativ recent pe Yahoo Finance, se face o scurta analiza a provocarilor implicate de folosirea Background Checks in societatea americana contemporana din perspectiva relatiei angajator versus potential angajat. Fara a intra in aceste detalii, autorul reuseste sa ne surprinda cu cateva amanunte semnificative din ambele perspective, ale furnizorului, respectiv ale beneficiarului unor astfel de servicii. Astfel, se vorbeste de o adevarata industrie a Background Checks in SUA, afirmatie bazata pe o apreciere a pietei serviciilor de Background Checks la peste 2 miliarde $. Comportamentul clientelei a evoluat favorabil in ceea ce priveste acest serviciu. Daca in anii 1990 aproximativ jumatate din angajatori foloseau procesul de verificare a potentialilor angajati prin apelarea la servicii de Background Checks, dupa evenimentele din 11 septembrie 2001 ponderea acestora s-a ridicat la aproximativ 90% din angajatori.

In fond, suntem indreptatiti sa ne intrebam:  Este util un astfel de serviciu? Oare de ce angajatorii apeleaza in asa proportie la servicii de tip Background Checks?
Cred ca raspunsurile sunt evidente, doar ca realitatea romaneasca ne indeamna sa-i cautam pe acei 90% angajatori americani si sa le oferim serviciile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu